Bienvenida


Comunidad de personas e instituciones, unidas en la distancia, para y por un mismo proyecto: la socialización del conocimiento.

Educació Social - Noves tecnologies - Participació infantil

L’organització de xerrades, debats i conferències en relació al tema de la participació dels infants i els adolescents, així com la proliferació de diferents pràctiques de consells locals a tot el territori amb la culminació el darrer any de la constitució del Consell Nacional d’infants i adolescents de Catalunya (CNIAC) és un tema molt a la moda en aquests últims temps en l’àmbit de la infància.

Des d’EDUVIC-ESCOLA ITINERE pensem que la participació dels infants i els adolescents cal que passi a través del medi que cada dia està més present en la seva realitat quotidiana i en l’eix de les seves relacions: el món de l’audiovisual, i oblidar-nos de velles estructures clàssiques de participació en forma de consells generals en els que hi participen representants de cada servei.

En aquest sentit i amb la voluntat de seguir impulsant processos participatius i promoure el desenvolupament social i creatiu dels més joves, per tal d’augmentar les seves oportunitats d’expressió i la seva capacitat de reflexió crítica i, amb l’afany també de poder rebre les seves opinions, preocupacions, queixes i il·lusions, des d’EDUVIC-ESCOLA ITINERE pensem que cal apostar per un model d’intervenció educativa basat en les noves tecnologies i en els nous canals de comunicació existents

Per fer-ho hem creat en primer lloc la plataforma: “REACCIONA 2.0 ; una plataforma online privada, una xarxa de participació que compta amb diferents espais: Blog, Fórums, Espai d’opinió (entre d’altres) i que queda oberta a tots els usuaris dels diferents serveis  residencials (CRAE, Centre d'Acollida, Residència Maternal...)que gestionem. Per una banda, la mateixa pretén oferir un espai lliure en el que els infants i joves puguin crear espais de debat sobre les seves preocupacions. Per l’altra, possibilita un espai als responsables de l’entitat on llançar  preguntes per tal de conèixer l’opinió dels nois i noies sobre temàtiques concretes. Tot plegat, amb l’objectiu de poder fer el recull de queixes, suggeriments i noves propostes que serveixin per elaborar i definir futures accions a emprendre dins de la planificació estratègica de l’entitat.

A partir d’aquest primer debat a la xarxa i de les diferents assemblees dels serveis s’obre un espai de Taller de Creació Audiovisual per tal de canalitzar i reforçar mitjançant l’ús de les noves tecnologies les diferents propostes de millora, ja sigui a partir d’una mostra fotogràfica o un curtmetratge documental. El seu objectiu és poder aprendre a utilitzar la imatge i el so per comunicar missatges, així com aprendre a fer ús de la plataforma Reacciona 2.0 per fomentar el treball col·laboratiu i la difusió dels projectes en les xarxes socials.

Molts dels nois/es amb qui treballem construeixen sobre sí mateixos relats amb una percepció negativa com aprenents, fet que els porta a tenir una baixa motivació en la realització de certes activitats formals (escolar) i no formals. El fet de tenir la possibilitat de participar en una activitat com a subjecte actiu en un procés de creació, i a través d’una metodologia atractiva com són les noves tecnologies i els medis audiovisuals els permet generar relats alternatius sobre les capacitats d’un mateix com aprenent, al mateix temps que es representen nous significats, aportant amb aquests possibilitats de canvi.

Pensem que aquest procés d’aprenentatge ha de finalitzar amb la presentació dels diferents treballs a l’organització en forma de video-fòrum, convidant els representants de l’organització a debatre amb els nois per fer una recerca compartida de les opcions de millora a partir de les seves propostes. Així mateix, pensem que és important fomentar la difusió a través de la xarxa ja que pensem que de les seves propostes també s’hi podran veure reflectits altres infants i joves arreu del territori.

Així mateix us deixem algunes altres webs on també hi podreu trobar informació interessant en relació a la temàtica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario